zaterdag 1 december 2018

Ik hoop binnenkort weer nieuwe Blogs te plaatsen.

Ik hoop binnenkort weer nieuwe Blogs te plaatsen.

Na enige tijd geen Blogs geplaatst te hebben wil ik de draad weer oppakken .

Diverse stekken zijn uitgegroeid tot volwassen planten. Ook heb ik diverse stek methoden geprobeerd en ben overgegaan tot het stekken op water. Dit werkt het snelst, geeft de minste uitval door rot. Bij voorkeur wanneer de planten in een groeiseizoen bevinden, gaat de wortelvorming snel. Indien de nieuwe wortels aan de stek voldoende ontwikkeld zijn, ga ik over tot het oppotten van de stekken in turf-potjes met potgrond, of potgrond-mix, of perliet, vermiculiet en of houtsnippers. Vervolgens zet ik de stek weg op een warme lichte plek zonder direct zonlicht op het heetst van de dag. Wanneer er nieuwe groei ontwikkeld zet ik de stek dikwijls in een glazen pot of bak welk als kweekbak of terrarium fungeert. Dit resulteert in een verhoogde luchtvochtigheid, meer warmte en daarmee meer groei van de stek. Zodra de stek de bak uitgroeit om potten naar een weinig grotere pot.
Van belang is een goede drainage, goede lucht en vocht doorlatendheid op korte en langere termijn.
Op de bodem een vorm van wateropslag, hydro-korrels of dubbele bodem met kleine openingen, daarboven cactus grondmix met houtsnippers, of vergelijkbaar aan orchidee bodem samenstelling.

De eerste nieuwe groeischeuten gaan vaak hangen. Deze scheuten kunnen terug geleid naar de bodem, waar er opnieuw wortelvorming kan optreden en nieuwe groeischeuten vanuit deze bodem kunnen ontwikkelen, welke krachtiger en rechtstandig kunnen uitgroeien.

Langs deze weg kan er snel een volle plant ontwikkelen en er op kortere of langere termijn bloei optreden.

Ik bouwde dit voorjaar /zomer een 140cm lange en 30x30cm brede/hoge glazen bak voor mijn stekken om deze buiten te kunnen laten groeien onder een afdak.

Er ontstond al snel schade ten gevolge van zonnebrand. Diverse stekken aanvankelijk mooie gezonde jonge planten met voldoende nieuwe groei, welken binnen enkele dagen tot stro verbranden, ondanks dat er maar betrekkelijk kort direct zonlicht op viel.
Dan heb ik vervolgens figuurglas gebruikt als deksel en de zijkant afgeschermd met karton, zou inkijk werende folie willen gebruiken, maar dat is er niet van gekomen. Het zou helpen om zoveel mogelijk warmte en licht in de bak te vangen , zonder dat er zonnebrand schaden optreden zal aan de stekken. De stekken allen in individuële potten in de bak. Op de bodem van de bak een laag water tot enkele centimeters om de luchtvochtigheid hoog te houden en minder zorg /water geven voor de plantstekken noodzakelijk te maken. Het verdampte vocht condenseert aan de schaduwzijde of aan de deksel, dan wel s' avonds wanneer de zon weg en de temperatuur van buiten tegen het glas daalt.

Met het vorderen van de seizoenen, gedurende de herfst met nachtvorsten, heb ik de bak leeggehaald en naar binnen verplaatst. Veel stekken en enkele grotere planten heb ik weggedaan; verkocht of weggegeven uit ruimte gebrek en omdat het teveel verzorging vraagt, wat de verzorging van mijn overige planten niet ten goede komt. Er word vaak gesteld dat de planten dikwijls het mooiste kunnen gaan bloeien indien deze met zorg verwaarloosd worden. En dat gaat vaak in veel gevallen op.

Echter indien grotere planten langer dan twee jaar in dezelfde potgrond mix staan , gaat het dikwijls mis, kwijnt de plant weg, doordat ten gevolge van compostering van de potgrond de bodemstructuur te dicht en de wortels gaan verstikken. Dan is tijdig actie gewenst in de vorm van het losmaken van de bodem dan wel deels of geheel vervangen van deze bodem-grond-mix. INdien dit vervolgens niet of te laat geschieden zal, zullen er plantziekten eerder optreden en / of zal de plant verder wegkwijnen om plots in zijn geheel dreigend af te sterven. Meer of minder vocht/water geven, of bemesting halen in dergelijke gevallen weinig of geen goed meer uit.

Graag zou ik nog diverse grotere en kleinere planten aan liefhebbers overdoen. Verkopen of ruilen of weggeven, opdat ik weer meer ruimte en tijd overhoud voor de groei en verzorging van mijn overige planten en stekken.

Het vermeerderen van de planten is een sport op zich geworden, die mijn verwondering en interressen gewonnen heeft en waarin ik mij op mijn eigen wijze in wil verdiepen en gaan specialiseren. De planten zijn dikwijls mooi van lelijkheid wanneer ze niet bloeien. En de periode van knopvorming en bloei duurt dikwijls slechts één tot twee maanden. de bloemen bloeien slechts enkele dagen tot een week, afhankelijk van de omgevingstemperaturen. Afgelopen zomer was het zo warm dat vele bloemen snel uitgebloeid raakten.
Stekken opkweken kan het gehele jaar door, al gaat het best in het voorjaar en de zomer, zodat de stek nog de gelegenheid heeft om uit te gaan groeien tot een plant voordat de planten in een rustperiode geraken in de herfst en de winterperioden.

De (volwassen) in deze perioden weinig tot geen water geven, wel nu en dan sproeien van de bladstengels, en koeler (maar vorstvrij) wegzetten (onder temperatuur van circa 10 graden maar niet lager dan 5 graden incidenteel), bevorderd de knopvorming in de maand april, wanneer de dagen langer worden en de temperaturen weer stijgen. Vanaf dan weer geleidelijk meer water geven en planten bemesten (via water geven).

Tot zover mijn verslag over mijn Epiphyllum bladcactussen.

Ik heb ook enkele drakenfruit cactus plantjes uit zaden opgekweekt. De zaden afkomstig van cactusvijgen gekocht bij een groenten afdeling van een supermarkt. Zelf eerst de vrucht gegeten, dan de pitten uitgespuugd en gewassen in water, daarna gedroogd op keuken papier. En gezaaid in de winter, gaat niet. Gezaaid in het voorjaar/zomer op steenwolpluggen in kweekbak in de vensterbank ging wel redelijk. Ook enkele zaden in de pot bij bladcactus planten zijn opgekomen.

De groei van de jonge zaailing cactussen, Pytaya lijkt sterk op die van mijn allerkleinste stekken welk ik van de Epiphyllums had opgekweekt. Kleine ronde zeskant stengels met op de ribben bezet met vele fijne korte stekels.

Bij de Epiphyllums gaat dergelijke groei op den duur over in driekant groei zonder stekels op de ribben en uiteindelijk in platte bladstengels met ribbels op de randen, ook wel tepels genaamd.
Tussen deze tepels ontwikkeld zich (mogelijk) nieuwe groei van zij-scheuten of bloemknoppen.
Indien de bladstengel tegen helder licht gehouden word, kunnen de hoofd bladnerf en de vertakkingen van deze nerven , eindigend tussen de tepels aan de randen.

Indien de planten (te) droog zouden staan, ontwikkelen zich aan de toppen dikwijls al kleine wortels aan de bladstengels, welken indien deze een voedingsbodem raken voor langere periode, kunnen uitgroeien/vastgroeien, waarbij deze nieuwe wortels de planscheut kunnen voorzien van extra water en voedingsstoffen, de stengel zal zich vervolgens gaan ontwikkelen. Meer glans en bladgroen, dikker worden van de stengel, en ontwikkeling van nieuwe groei, aan de top welk door de bodem groeien kan of langs de bladstengel zelf.
Deze stengels laten zich daardoor makkelijk stekken, aan de moederplant, of los daarvan.
Een bodem van een geschikte potgrond-mix, of simpelweg een potje water volstaan.

Tot zover.

Ik wens iedereen veel succes en plezier met de planten hobby.

Met vriendelijke groet, Marcel.