Bodemgesteldheid van potgrond-mix testen op vochtigheid.

De bodemgesteldheid van de potgrond-mix in de planten pot testen op vochtigheid, door middel van gebruik van stokjes. Dit kunnen bamboo-stokjes zijn, maar ook bijvoorbeeld ijslollie-houtjes, sate-stokjes. De achterliggende gedachte is , dat de cactus niet te lang te vochtig moet staan, speciaal wanneer de plant in rust is, de temperaturen lager, de dagen korter. Ook al lijkt de bovenlaag al spoedig droog aan te voelen, kan er onderin de potgrond toch meer vocht of zelfs overmatige bewatering optreden. Door gebruik van stokjes diep in de potgrond gedrukt, neemt dit het vocht uit de grond op. Door nu en dan voor het optioneel water geven, de stok uit de grond te trekken, kan aan de hand van de kleur en/of aanklevende grond bepaald worden of de grond al voldoende ingedroogd is voor een volgende gietbeurt, dan wel nog een keer word overgeslagen, dan wel gematigd water krijgt.
(Eigenlijk het idee zoals dat bij het peilen van het niveau van de motorolie in verbrandingsmotoren in voertuigen…, d.m.v. gebruik maken van een peilstok…)
Ook kan er gekozen worden voor een transparante pot of bak, met een dubbele bodem, dan wel andere vorm van drainage (potscherven / hydrokorrels / steentjes) opdat zichtbaar gemaakt kan worden hoe de potgrond bodemgesteldheid is. Dit kan helpen om een indicatie te stellen of er wel of niet bewaterd worden zal, dan wel uitgesteld tot de grond voldoende ingedroogd geraakt.
De stokjes kunnen op den duur uiteenvallen / composteren in de grond. Dit vormt dan mest voor de plant. Zodoende indien gewenst een extra stok in de grond plaatsen, indien de eerdere stok vergaat (lekker laten zitten).
Tevens kunnen de stokjes een brug vormen tussen een eventuele waterbuffer in de dubbele bodem, naar de grond, via capilaire werking water afgeven aan de grond, zonder dat de grond gelijk een spons teveel water opnemen kan uit de waterbuffer / dubbele bodem.